Barista Nedir Ne İş Yapar ?

 

Barista kelimesi, ingilizce karşılığı “bartender” olan İtalyanca’dan türemiş bir sözcüktür. Bar sözcüğüne profesyonellik katan “-ist” ekinin eklenmesiyle oluşur. Her iki cinsiyet içinde kullanılmaktadır. Kahve Barmeni anlamıyla iş tanımında kullanılır. Bir baristanın görevi her türlü kahve ve türevlerini en doğru şekilde yapmak ve en ince detayına kadar bilmektir. Alınan doğru eğitimler ile bilgiyi global dünyadan standartlarıyla öğrenip uygulamak işin en can alıcı noktasıdır. Bir espressoyu yaparken tüm adımları doğru uygulamak, yanlış bir şey varsa tespit etmek, problemi çözmek baristanın işidir. Kahveyi hem teorik hem de teknik anlamda bilmek önemlidir. Böylelikle kahvenin gelişmekte olduğu pazarda, müşterileri damak zevklerine göre yönlendirip, müşterileri kahve konusunda bilinçlendirmiş olur.

 

 

Barista Latte Art’ı (İtalyanca da Süt Sanatı) latte yüzeyinde desen oluşturulmasıdır. Desenler köpüğün üst tabakasında "çizilerek" oluşturulur. Espresso shot ve sütün gerektirdiği zorlu koşullar sebebiyle yapılması kolay bir sanat değildir, latte art barista mesleğinin olmazsa olmazlarından değildir. Barista yaptığı kahvenin müşteriye doğru ve zamanında sevk edilmesinden de sorumludur. Sonuçta bir eser sahibidir ve eserinin müşteriye doğru zamanda ulaşması onun görevidir. Bunun için servis personellerini de kahve konusunda bilgilendirmelidir. Bir espresso nun üzerindeki kremanın dağılmadan sevk edilmesi, cappucinonun ne olduğuna dair bilgilendirmesi gibi.

Kullanılan ekipmanın hijyeninden ve temizliğinden de sorumludur. Ekipmanı doğru kullanmalı, özellikle süte temas eden buhar çubuğu, cappucinotore gibi parçaların temizliği ile kahve makinesinin periyodik temizliğini eksiksiz yapmalıdır. Kullanacağı ekipmanları belirleyip (termometre, hassas terazi, doğru bir tamper gibi…) işletmeye bildirmeli ve işletmeler bu tedarikleri sağlamalı. Kahve yapım zincirinin olmazsa olmaz halkalarıdır.

Kısacası değerli kahve severler iyi bir espressoyu oluşturan İtalyanların meşhur 4M (Miscela, Macchina, Macinino, Mano (Barista, Makine, Değirmen ve Harman) kuralının baş aktörüdür.

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın