Cezvede Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk Kahvesi, 1550'li yıllarda Tahtakale'de açılan ve tüm İstanbul'a inanılmaz bir hızda yayılan kahvehaneler aracılığıyla geniş halk kitleleri tarafından tanındı. Halkın bir araya geldiği, iletişime geçtiği ve faaliyetler düzenlediği yerler haline gelen kahvehaneler, Türk Kahvesi kültürünün de bu yönde oluşmasını sağladı. Kahvehanelerin, Osmanlı tebaasının sosyal ve kültürel hayatına etkisi o denli büyüktü ki belirli dönemlerde merkezi yönetim tarafından yasaklandığı dahi oldu.

Türk Kahvesi, dünyadaki en eski pişirme yöntemi olmasının haricinde, bir pişirme tekniği olarak eşsizdir. Çünkü diğerlerinden farklı olarak kahvesi telve olarak dibe çöktüğünden filtre edilmesine gerek kalmaz. Ayrıca, kendisine has keskin bir koku ve dolgun bir tat sunar.

Uzun yıllardır Türkiye ve çevre bölgelerdeki halkların misafirlerine büyük bir özenle hazırladığı Türk Kahvesi, paket kahvelerin yaygınlaşması ve Türk Kahvesi pişirici cihazların ortaya çıkmasıyla tüketimi son 20 yılda katlanarak arttı. Günün her saatinde kendine keyifli bir ara vermek isteyenler için hazırlanması en kolay kahvelerden biri olan Türk Kahvesi'nin diğer kahve türlerinden ayırt edici bazı ritüelleri ve sunum kıstasları vardır. Bu sunum kıstaslarından belki de en önemlisi ise Türk Kahvesi'nin bol köpüklü olmasıdır.

Kontrol Listesi

  1. Diğer tüm kahve ekipmanlarında olduğu gibi kullanmadan önce ekipmanınızın temiz olduğundan emin olun. Temizliği yaparken sıcak su kullanmak iyi bir fikirdir; kahve demlendikten sonra ısı kaybı daha yavaş yaşanır.

  2. Kahvenin %98'lik kısmı sudan oluşur, dolayısıyla iyi bir kahve için en önemli püf noktalardan biri de doğru su kullanımıdır. SCAA'nın direktiflerine göre pH seviyesi 7'ye yakın olan sular tercih edilmeli ve yoğun mineral içeren suların (kireç gibi) kullanımından kaçınılmalıdır. Yani çeşme suyu kullanımı (bölgeye göre değişmekle birlikte) kahve demleme için aslında uygun olmayabilir. Arıtılmış su veya kaynak suyu kullanımı tavsiye edilmektedir.

  3. Türk Kahvesi için kullanılan çekirdek karışımı ve öğütme derecesi diğer kahve türlerinden farklıdır. Bu sebeple ayrı bir ürün olarak satılmaktadır. Ancak lezzetli ve bol köpüklü Türk Kahvesi için olmazsa olmaz kıstas çekirdeğin taze öğütülmüş olmasıdır.

Türk Kahvesi ürünümüz:

 

Hazırlanış

  1. Cezveye önce isteğe bağlı olarak şeker eklemekle başlayın. Sonrasında kişi sayısı kadar fincan su ekleyin. Pay bırakmak için biraz daha fazla su eklemeniz tavsiye edilir. Türk Kahvesi için genellikle fincan başına 7 gram veya yaklaşık 2 çay kaşığı Türk Kahvesi kullanılır. Kişi sayısına uygun olarak Türk Kahvesi ekleyin.

  2. Cezveyi ocağa koymadan önce kısa süre karıştırın ve sonrasında kısık ateşte pişmeye bırakın.

  3. Köpük oluşumunu gözlemleyin. Kaynamaya başlamadan önce cezveyi ocaktan alın ve kahve köpüğünü daha önceden ısıtmış olduğunuz fincanlara eşit miktarda pay edin.

  4. Cezvede kalan kahveyi bir taşım daha kaynatın ve sonrasında yavaşça, fincanın kenarından dökün.

Kahveniz hazır. Afiyet olsun!

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın