Moka Pot ile Espresso Nasıl Yapılır?

Moka Pot Vintage

İtalya'dan tüm Dünya'ya yayılmış olan ve kahve severleri kendine bağlayan bu kahve türü aslında yoğun basınç ve öğütülmüş kahvenin bir araya gelmesinin sonucudur. Bu işlem esnasında Filtre Kahve gibi diğer çeşitlerden daha farklı olan kıvamlı ve zengin aromalı bir kahve çıkar.
 
Pahalı kahve makinelerine çok iyi bir alternatif olan Moka Pot, Espresso keyfini çok düşük bedellerle ev ortamına taşıyabiliyor. Farklı marka ve modellerde örnekleri olsa da, bugün en başarılı ve popüler Moka Pot "Bialetti" markasını taşımaktadır. Türkiye'de ise IKEA gibi noktalarda kolaylıkla kaliteli ve uygun fiyatlı Moka Pot bulunabilir.
 
Şimdi isterseniz başarılı bir demleme işlemi için gerekenlere geçelim.

Kontrol Listesi

  1. Diğer tüm kahve ekipmanlarında olduğu gibi kullanmadan önce ekipmanınızın temiz olduğundan emin olun. Temizliği yaparken sıcak su kullanmak iyi bir fikirdir; kahve demlendikten sonra ısı kaybı daha yavaş yaşanır.
  2. Kahvenin %98'lik kısmı sudan oluşur, dolayısıyla iyi bir kahve için en önemli püf noktalardan biri de doğru su kullanımıdır. SCAA'nın direktiflerine göre pH seviyesi 7'ye yakın olan sular tercih edilmeli ve yoğun mineral içeren suların (kireç gibi) kullanımından kaçınılmalıdır. Yani çeşme suyu kullanımı (bölgeye göre değişmekle birlikte) kahve demleme için aslında uygun olmayabilir.
  3. Çekirdek kahvenizi alırken mutlaka Espresso için öğütülmesini istediğinizi belirtin. (Sitemizden alışveriş yaparken lütfen Espresso seçeneğini işaretlemeyi unutmayın). Sitemizde Espresso ile uyumsuz olan kahve çeşitlerinden "Espresso" seçeneği kaldırılmıştır. Bunun sebebi ise bazı kahve çeşitlerinde Moka Pot / Espresso kullanımının verimsiz oluşundandır.

 

Moka Pot'ta kullanmak üzere tavsiye ettiğimiz kahve çeşitlerimiz:

 

 

Hazırlanış

  1. Moka Pot'u alt, üst ve filtre olmak üzere üç parçaya ayırın. Suyunuzu kaynama seviyesine getirin ve 15 - 30 saniye bekletin. Sonrasında bir su bardağı suyu moka pot'un alt parçasına, üstlerde yer alan sibobu geçmeyecek kadar doldurun.

  2. Genellikle Moka Pot'lardan yaklaşık 2 kişilik Espresso çıkar. 2 kişilik Espresso'da yaklaşık bir su bardağına denk gelir. Bir su bardağı su için de 30 gr. öğütülmüş kahve kullanılmalıdır. Bu da yaklaşık 6 tatlı kaşığına denk gelir. Damak tadınıza hitap eden dengeyi bulabilmek için reçetede ufak oynamalar yaparak denemeler yapabilirsiniz.

  3. Yukarıda belirtilen ölçek kadar toz kahveyi Moka Pot'un filtre parçasına koyun ve parmağınızla düzleştirin. Filtre kısmını alt parçaya yerleştirip, elinizi yakmadan, pot'un alt ve üst kısmını birleştirin.

  4. Moka Pot'u ocağın üzerine yerleştirin ve orta ayarda kaynamaya bırakın. Kaynama işlemi 2 dk. civarında yani oldukça kısa sürecektir. Bu yüzden pot'u gözlemleyin, kaynamaya başladığını gördüğünüz veya duyduğunuz anda ocaktan alın. Geç alınan Espresso beklentinizi karşılamayabilir.

  5. Espresso bardaklarını sıcak su yardımıyla ısıtın ve sonrasında Moka Pot'ta yer alan Espresso'yu bardakların içerisine dökerek servis yapın.

Moka Pot Boiling

 

Kahveniz hazır. Afiyet olsun!

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın