CHEMEX ile Kahve Nasıl Yapılır?

Mucit ve kimyager Dr. Peter Schlumbohm tarafından 1941 yılında hayata geçirilen Chemex, çıktığı tarihten bu yana hem kaliteli kahve demlemek hem de sunumunu kum saati benzeri ikonik bir tasarımda yapmak isteyenlerin tercihi oldu. Kimyager olan mucidinin de katkılarıyla, ufak gözeneği olmayan Borosilikat cam teknolojisinden yapılmıştır ve bu sayede koku ve kimyasal kalıntılara karşı dayanıklıdır. Çift katmanlı ve kendi aroması olmayan patentli Chemex filtre kağıtlarıyla beraber kullanıldığında oldukça başarılı sonuç alınan Chemex demleme aracı, çıkışından neredeyse 80 sene sonra, hala bir sanat eseri gibi Museum of Modern Arts (MOMA), Corning Cam Müzesi ve Brooklyn Cam Müzesi'nde sergilenmeye devam ediyor.

Chemex ürünü bugün 3 farklı versiyonda satıştadır. Ülkemizde satışa sunulmayan otomatik versiyonun haricinde, cam tutacaklı ve ahşap tutacaklı versiyon bulunmaktadır. Bu versiyonlar arasında en popüler olanı (ve ikonik olarak anılanı) ise ahşap tutacaklı versiyondur. Bu versiyonların her biri ayrıca çıkardıkları fincan sayısına göre büyük ve küçük ara modellere sahiptir. Cam tutacaklı Chemex’in 3 Cup, 6 Cup, 8 Cup ve 10 Cup ara modelleri bulunurken; ahşap tutacaklı Chemex'in ise 3 Cup, 6 Cup, 8 Cup ve 13 Cup büyüklüğünde ara modelleri bulunmaktadır.

Chemex'in önceden katlanmış filtreleri bulunduğu gibi, katlanmamış filtreleri de bulunmaktadır. Bu türdeki filtreleri katlamak için aşağıdaki yönergeyi kullanabilirsiniz.

 

Chemex Katlama Yönergesi

Kontrol Listesi

  1. Diğer tüm kahve ekipmanlarında olduğu gibi kullanmadan önce ekipmanınızın temiz olduğundan emin olun. Temizliği yaparken sıcak su kullanmak iyi bir fikirdir; kahve demlendikten sonra ısı kaybı daha yavaş yaşanır.
  2. Kahvenin %98'lik kısmı sudan oluşur. Dolayısıyla iyi bir kahve için en önemli püf noktalardan biri de doğru su kullanımıdır. SCAA'nın direktiflerine göre pH seviyesi 7'ye yakın olan sular tercih edilmeli ve yoğun mineral içeren suların (kireç gibi) kullanımından kaçınılmalıdır. Yani çeşme suyu kullanımı (bölgeye göre değişmekle birlikte) kahve demleme için aslında uygun olmayabilir. Arıtılmış su veya kaynak suyu kullanımı tavsiye edilmektedir.
  3. Eğer kendi öğütücünüz yoksa, çekirdek kahvenizi alırken mutlaka Chemex için öğütülmesini istediğinizi belirtin. (Sitemizden alışveriş yaparken lütfen Chemex seçeneğini işaretlemeyi unutmayın). Ayrıca bazı kahve çeşitlerinde Chemex öğütme seçeneğinin kullanımı verimsizdir. Sitemizde Chemex ile uyumsuz olan kahve çeşitlerinden "Chemex" seçeneği kaldırılmıştır.

Chemex'te kullanmak üzere tavsiye ettiğimiz kahve çeşitlerimiz:

chemex preparation

Hazırlanış

  1. 320 ml suyu kaynama seviyesine getirin ve 1-2 dakika bekletin; su sıcaklığının 90-95 derece seviyesinde olması önemlidir. Demleme işlemine öncelikle filtre kağıdını yukarıda gösterildiği şekilde katlayarak veya hazır katlanmış filtre kağıdını Chemex'in ağız kısmına oturtarak başlıyoruz. Üzerine öğütülmüş kahveyi koymadan önce, sıcak suyu filtre kağıdının üzerinde çok az gezdirin. Bu sayede filtre kağıdının yüzeye yapışarak hava almasını engellersiniz.
  2. Chemex için kalın (kum tanesi) seviyede öğütüm gereklidir. 20 gr öğütülmüş kahveyi filtre kağıdına koyun. Tüm demleme ekipmanlarında olduğu gibi kahve yatağındaki tanelerin düz şekilde olduğundan emin olun.
  3. Kahve yatağına yaklaşık 50-60 ml suyu dışa doğru halkalar çizerek dökün ve bekleyin. Yaklaşık 35 saniye sonra baloncuk oluşmaya başladığı zaman doğru yoldasınız demektir.
  4. Kalan suyu yine dairesel şekilde yavaş yavaş dökün. Demleme süresinin 4 dk. civarında olması gerekiyor.
  5. Demleme bittikten sonra tadın. Kahveniz yoğun ve acı tatlar içeriyorsa, öğütme ayarını biraz kalınlaştırabilirsiniz. Boş ve sulu tatlar geliyorsa da biraz inceltebilirsiniz.
Kahveniz hazır. Afiyet olsun!

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published