Hamilelikte Kahve ve Kafein Tüketimi

 

Konumuz hamilelikte kahve ve kafein tüketimi. Peki hamileler günde ne kadar kahve tüketmeli?

Kafein maddesi bizi uyarıp enerjik ve zinde hissetmemizi sağlar, kafeinin temel iki kaynağı ise çay ve kahvedir. Genel anlamda kafein tüketilmesinin bilinen bir zararı olmamasına rağmen Amerikan Sağlık Ansiklopedisi’ne göre hamilelik süresince kafein tüketiminin biraz kısıtlanması gerekir. Hamilelerde kafeinin vücuttan atılması 3.5 kat daha zor, ayrıca kafeinin plasentayı geçip bebek metabolizmasına karıştığı biliniyor. Bu durum bebeğin sağlığını olumsuz etkilemektedir. Kafein tüketimi metabolizmayı hızlandırır, bu da vücuttaki sıvı seviyesinin düşmesine neden olmakta. Hamilelik döneminde su, plasentanın oluşmasında önemli bir role sahip. Dolayısıyla hamilelikte su kaybı oldukça önemli bir sorun bu yüzden dikkat edilmelidir.

Hamileler ve gebe kalmak isteyenler için günlük kafein tüketimi 300 mg ile sınırlandırılmalıdır, bu sınır da (nasıl demlendiğini de bağlı olarak) 1-2 kupa kahve ya da 3-4 kupa çay ile vücudunuza giren kafein miktarına denk demektir.

Tabi ki kahve dışında içinde kafein açısından zengin enerji içecekleri karbonhidrat, yapay tatlandırıcılar ve ginseng benzeri birçok bitki barındırıyor. Bundan dolayı birçok sağlık kuruluşu hamilelik sırasında enerji içeceği tüketilmesini tavsiye etmiyor.

Zencefil, nane, ahududu ve oğulotu gibi bitkilerin hamilelikte kullanımının bir zararı olmadığı bilinmesine rağmen ( Kaynak-1 ) birçok bitki çayının hamilelik esnasında kullanılmaması gerektiği bilinmektedir. Tabi ki bu konuda kararsızsanız en doğru yöntem doktorunuza danışmak olacaktır.

Peki popüler içeceklerde ne kadar kafein var ?

  • Filtre Kahve: 60-200 mg kafein – 240 ml içecekte
  • Espresso: 30-50 mg kafein – 30 ml içecekte
  • Americano: 30-50 mg kafein – 245 ml içecekte
  • Latte ve Cappucino : 30-50mg kafein – 245 ml içecek te
  • Flat White : 60-100mg kafein – 250 ml içecekte
  • Demleme Çay: 20-120 mg kafein – 240 ml içecekte
  • Kafeinsiz Kahve: 2-4 mg kafein – 240 ml içecekte

Sonuç olarak hamilelik esnasında günlük total kafein kullanımının 300 mg’yi geçmemesine dikkat edilmelidir. ( Kaynak-2 ) Eğer kullanımla alakalı aklınızda soru işaretleri oluşursa öncelikle doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published