Aeropress ile Kahve Nasıl Yapılır?

Oyuncak tasarımcısı Alan Adler tarafından 2005 yılında piyasaya sunulan Aeropress, sahip olduğu akıllı tasarım sayesinde kullanıcılarına az kuvvetle yüksek basınç elde etme imkanını sunan popüler bir kahve demleme aracıdır. Aeropress, versiyonlara bağlı olarak materyal ve kozmetik değişiklikler göstermiştir. Son haline 2015'te gelen ürün, polypropylene materyalden BPA-Free olarak olarak üretilmektedir.

Aeropress, makul fiyatıyla uygun kalitede bir Espresso deneyimi sunar. Ayrıca plastikten imal edilmiş olmasından dolayı seyahatlerde kullanmaya en uygun demleme araçlarından biridir.

Şimdi isterseniz başarılı bir demleme işlemi için gerekenlere geçelim.

Kontrol Listesi

  1. Diğer tüm kahve ekipmanlarında olduğu gibi kullanmadan önce ekipmanınızın temiz olduğundan emin olun. Temizliği yaparken sıcak su kullanmak iyi bir fikirdir; kahve demlendikten sonra ısı kaybı daha yavaş yaşanır.

  2. Kahvenin %98'lik kısmı sudan oluşur, dolayısıyla iyi bir kahve için en önemli püf noktalardan biri de doğru su kullanımıdır. SCAA'nın direktiflerine göre pH seviyesi 7'ye yakın olan sular tercih edilmeli ve yoğun mineral içeren suların (kireç gibi) kullanımından kaçınılmalıdır. Yani çeşme suyu kullanımı (bölgeye göre değişmekle birlikte) kahve demleme için aslında uygun olmayabilir. Arıtılmış su veya kaynak suyu kullanımı tavsiye edilmektedir.

  3. Çekirdek kahvenizi alırken mutlaka Aeropress için veya yakın olan Espresso için öğütülmesini istediğinizi belirtin.(Sitemizden alışveriş yaparken lütfen Espresso seçeneğini işaretlemeyi unutmayın). 

Aeropress'te kullanmak üzere tavsiye ettiğimiz kahve çeşitlerimiz:

 

Hazırlanış

  1. Tavsiye edilen ölçü 1:15 kahve-su oranıdır. Suyunuzu kaynama seviyesine getirin ve 2-3 dakika bekletin; su sıcaklığının 90-94 derece seviyesinde olması önemlidir. Demleme işlemine öncelikle filtre kağıdını Aeropress kutusundan çıkan yuvarlak filtre başlığına oturtarak başlıyoruz. Kahveyi koymadan önce, sıcak suyu filtre kağıdının üzerinde çok az gezdirin. Bu işlem esnasında Aeropress'inizin altında bardağınızın veya herhangi bir haznenin olduğundan emin olun.

  2. Aeropress öğütme ayarı incedir. Bu şekilde öğütülen kahveyi, filtre kağıdının üzerine Aeropress kutusundan çıkan ölçeği kullanarak veya manuel olarak koyun. Aeropress ölçü kaşığı ile yaklaşık 2 adet; manuel ölçümle de on beş gram kahve koymalısınız. Tüm demleme ekipmanlarında olduğu gibi kahve yatağındaki tanelerin düz şekilde olduğundan emin olun.

  3. Kahve yatağına yaklaşık 40-45 ml su dökün ve bekleyin. Yaklaşık 35 saniye sonra baloncuk oluşmaya başladığı zaman kahvenizin hazır olduğunu anlayabilirsiniz.

  4. Kalan suyu dairesel şekilde yavaş yavaş dökün. Sonrasında sağa-sola ve yukarı-aşağı hareketlerle yaklaşık 10 saniye karıştırın.

  5. Aeropress'in itici parçasını yerleştirin ve yavaş bir biçimde aşağı doğru itin.

Kahveniz hazır. Afiyet olsun!

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published