Hario V60 ile Kahve Nasıl Yapılır?

Hario firmasının hikayesi, 1921 yılında kimyasal kullanımına uygun cam ürünlerini üretebilmek adına Tokyo'da kurulmasıyla başlamış. 1949 yılında ev tüketicileri için ilk cam filtre kahve ürününü üreten şirket, yaklaşık 10 yıl önce de bizleri bu yazının konusu olan V60 ürünüyle tanıştırdı. V60'ın adı, ürünün 60 derecelik koni olmasından gelmektedir. İlk tanıtıldığında seramik - cam'dan imal edilen ürünün sonrasında plastik ve metal versiyonları da çıkmıştır.

V60 kullanarak demleme yaparken bazı değişkenleri anlık olarak kontrol edebilirsiniz. Yavaşça su eklerseniz, sonuç tam gövdeli bir kahve olur, ancak daha hızlı su eklerseniz, daha zayıf bir ekstraksiyon ve daha hafif gövdeli bir kahve ile sonuçlanır. Ayrıca öğütme ayarı da gövdeyi etkileyebilir. Küçük bir öğütme boyutunuz varsa (sofra tuzu büyüklüğünde), su o kadar kolay geçmez.

Kontrol Listesi

  1. Diğer tüm kahve ekipmanlarında olduğu gibi kullanmadan önce ekipmanınızın temiz olduğundan emin olun. Temizliği yaparken sıcak su kullanmak iyi bir fikirdir; kahve demlendikten sonra ısı kaybı daha yavaş yaşanır.

  2. Kahvenin %98'lik kısmı sudan oluşur, dolayısıyla iyi bir kahve için en önemli püf noktalardan biri de doğru su kullanımıdır. SCAA'nın direktiflerine göre pH seviyesi 7'ye yakın olan sular tercih edilmeli ve yoğun mineral içeren suların (kireç gibi) kullanımından kaçınılmalıdır. Yani çeşme suyu kullanımı (bölgeye göre değişmekle birlikte) kahve demleme için aslında uygun olmayabilir. Arıtılmış su veya kaynak suyu kullanımı tavsiye edilmektedir.

  3. Eğer kendi öğütücünüz yoksa, çekirdek kahvenizi alırken mutlaka V60 için öğütülmesini istediğinizi belirtin. (Sitemizden alışveriş yaparken lütfen V60 seçeneğini işaretlemeyi unutmayın). Ayrıca bazı kahve çeşitlerinde Hario V60 öğütme seçeneğinin kullanımı verimsizdir. Sitemizde V60 ile uyumsuz olan kahve çeşitlerinden "Hario V60" seçeneği kaldırılmıştır.

Hario V60'ta kullanmak üzere tavsiye ettiğimiz kahve çeşitlerimiz:

Hazırlanış

  1. 320 ml suyu kaynama seviyesine getirin ve 1-2 dakika bekletin; su sıcaklığının 90-95 derece seviyesinde olması önemlidir. Demleme işlemine öncelikle filtre kağıdını gösterilen yerden katlayıp V60 demliğinin içine oturtarak başlıyoruz. Üzerine öğütülmüş kahveyi koymadan önce, sıcak suyu filtre kağıdının üzerinde çok az gezdirin. Bu işlem esnasında V60'ınızın altında kendi sürahisinin, bardağınızın veya her hangi bir haznenin olduğundan emin olun. Döktüğünüz sıcak suyu boşaltın ve bir sonraki aşamaya geçin.
  2. V60 için kalın (kum tanesi) seviyede öğütüm gereklidir. 20 gr öğütülmüş kahveyi filtre kağıdına koyun. Tüm demleme ekipmanlarında olduğu gibi kahve yatağındaki tanelerin düz şekilde olduğundan emin olun.
  3. Kahve yatağına yaklaşık 50-60 ml suyu dışa doğru halkalar çizerek dökün ve bekleyin. Yaklaşık 35 saniye sonra baloncuk oluşmaya başladığı zaman doğru yoldasınız demektir.
  4. Kalan suyu yine dairesel şekilde yavaş yavaş dökün. Demleme süresinin 4 dk. civarında olması gerekiyor.
  5. Demleme bittikten sonra tadın. Kahveniz yoğun ve acı tatlar içeriyorsa, öğütme ayarını biraz kalınlaştırabilirsiniz. Boş ve sulu tatlar geliyorsa da biraz inceltebilirsiniz.
Kahveniz hazır. Afiyet olsun!

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published